Ускоро отварање Газеле

Реконструкција пиротске Газеле, који је по дужини распона од 90 метара четврти мост у Србији после мостова на Дунаву и Сави, уколико не буде проблема са временским неприликама, биће завршена за двадесетак дана, изјавио је данас приликом обиласка радова председник општине мр Владан Васић. Очекује се да за десетак дана, када се заврши асфалтирање и постављење ограда, саобраћај преко моста буде поново пуштен.

Газела 1
Васић је казао да је веома задовољан оним што је видео на Газели.

-Још од како је направљен, постојала је дилема шта ће бити са судбином овог моста. Ту дилему су разрешили стручњаци Института за материјале Србије који су направили анализу и препоручили реконструкцију моста, а једна од могућности је била рушење и изградња потпуно новог моста. Стручњаци овог Института су урадили и пројекат реконструкције и санације моста па ћемо после ове реконструкције добити мост преко кога ће се саобраћај одвијати без икаквих ограничења. Мислим да ћемо имати мост којим ћемо се поносити. Имали смо великих проблема и са финансирањем реконструкције моста јер је Министарство финансија најпре било спремно да помогне, али је због штедње касније одустало од финансирања реконструкције моста. Имали смо проблема и код одређивања извођача радова, али на крају све то заборавимо када добијемо квалитетан мост. Добио сам овде информације да ће саобраћај бити заустављан још десетак дана, тако да очекујемо да за двадесетак дана мост буде потпуно у функцији-казао је Васић.
Директор Дирекције за изградњу града Бранислав Костић казао је да ће рокови бити испоштовани, ако не буде временских неприлика.

-Увек имате непредвиђене с1итуације када се ради реконструкција објеката, што није случај када се објекат гради на ледини, када је све познато. Када смо овде скинули асфалтну масу видели смо да су раније рађени неки изравњавајући слојеви тако да ћемо морати преко целе површине моста додатно урадимо изравњавајући слој како бисмо воду са коловоза могли да одведемо, с обзиром да је на средини било највеће улегнуће и видљива је деградација арматуре од воде и соли. Тренутно се ради дилетација, очекујемо да до краја недеље буду завршене пешачке стазе и ивичњаци. Надам се да ће за десетак дана, како кажу извођачи, асфалтирати мост, поставити ограду и пустити саобраћај-казао је Костић и додао да ће бити постављена лед-диодна расвета која ће мост учини атрактивним током ноћи.
Костић је казао је да пиротска Газела четврти мост по дужини распона у Србији.

-Већи су само мостови преко Дунава и Саве. Чист распон моста од отпорника је 65 метара а укупна дужина моста је 90 метара-казао је Костић и додао да је остварена и уштеда приликом изградње моста у износу од 11 милона динара.

-Ми смо кроз пројектну документацију предвидели 35 милиона динара, али је након преговарачког поступка постигнута цена од 24 милиона динара па ће тај новац бити употребљен за решавање неких других проблема у граду-казао је директор Костић.

Related posts