Уколико извођач пробије рок следе тужбе?

Директор Дирекције за изградњу града Бранислав Костић апеловао је данас на надлежна министарства и Владу Србије да искористе свој утицај како би компанија “Путеви Ужице”, која је главни извођач радова на изградњи затвореног базена у Пироту, завршила овај пројекат који је од не само општинског већ и државног значаја у предвиђеном року, до јуна ове године. На овакав корак директор Костић одлучио се јер је незадовољан динамиком извођења радова, иако се, како је казао, обавезе општине и државе према извођачима, у последње време измирују на време.

ACA_7300_resize

Са овом компанијом проблеме немају само Пироћанци већ и држава о чему сведочи изненадна посета министарке Зоране Михајловић градилишту Коридора 11 код Уба, тачније деоници коју граде “Путеви Ужице” и “Планум” из Београда. Том приликом министарка Михајловић је на лицу места затекла празно градилиште и констатовала да се радови на овој деоници практично уопште не изводе, иако би требало да се увелико ради, те да задати рокови неће моћи да се испоштују. Министарка Михајловић најавила је том приликом да у будуће извођачи који не поштују рокове, неће моћи да добију послове на изградњи важних инфраструктурних објеката.

ACA_7298_resize

Слична ситуација је и на градилишту у Пироту у насељу Сењак, где се гради затворени пливачки базен, значајан државни пројекат који се заједнички финансира парама општине Пирот и новцем из државног буџета. До сада су се рокови за изградњу овог објекта, по речима директора Костића, два пута оправдано пробијали, али ако се то деси и трећи пут, општина и Дирекција ће искористити сва расположива правна средства да заштити своје интересе.

-Редовно смо плаћали извођаче, свака ситуација која је дошла на наплату у најкраћем року је реализована.Извођач још увек има времена да до краја јуна заврши своје део посла јер је остало још десетак посто радова и ја сматрам да извођач треба да смогне снаге и заврши посао јер смо и ми и држава у протеклом периоду редовно измиривали своје обавезе. Ја апелујем на државу и министарство да изврше притисак на извођача како би он овај пројекат завршио. У противном искористићемо сва правна средства да бранимо интерес локалне самоуправе, интерес државе и грађана. Вредност радова је негде око 480 милиона динара, а остало је за реализацију негде око 40 милиона динара. Остало је само још да се уради фасада од алубонда, која је већ наручена и скројена, да се ураде плаже и подно грејање око самог базена и нешто око инсталација. Нема пуно посла, али нема ни времена јер након завршетка изградње преостаје нам још пуно посла који треба да урадимо попут добијања употребних дозвола, израда пројекта изведеног стања и примопредаја објекта нашим суграђанима. Ја сам сигуран да, ако “Путеви Ужице” заврше посао до 30. јуна да ћемо ми до 1. септембра имати објекат у употреби-казао је Костић.

ЈП Дирекција за изградњу општине Пирот

Related posts