Данас јавни позив за реконструкцију Газеле

Данас ће бити расписан тендер за избор извођача радова на реконструкцији моста “Газела”, а по најавама директора Дирекције за изградњу Бранислава Костића, радови на санацији моста почеће маја месеца. Рок за завршетак радова је два месеца, а за време трајања реконструкције мост ће бити затворен за саобраћај како би извођачи радова могли неометано и квалитетно да ураде овај посао. Мост ће бити осветљен најсавременијом лед-диодном расветом.

kostic

По речима директора Костића, испитивања која је прошле године радио Институт за материјале из Београда су урађена изузетно квалитетно и показала су да је мост у статичком и динамичком смислу стабилан, али да је потребно урадити одређене радове на санацији моста.

 

-У плану и програму Дирекције за ову годину је реконструкција овог моста, скупштина је то прихватила, спремили смо тендерску документацију и данас ћемо расписати јавну набавку, биће објављена на порталу и очекујем да у наредних месец дана потенцијални извођачи се јаве, дају своје понуде и отприлике за месец дана знаћемо ко су понуђачи, након тога предстоји процедура око одабира најповољнијег извођача и реализација. Нека динамика око даље активности значи да ћемо у мају месецу кренути са реконструкцијом овог моста и наш захтев према извођачима је да реконструкција мора бити завршена у року од 60 календарских дана како бисмо мост што мање држали затвореним. Уједно обавештавамо грађане да ће због брзине радова и обима радова два месеца ће мост морати да буде затворен за саобраћај како би извођач могао несметано и квалитетно да ради-казао је Костић.

 

костиц

 

Пројектантска вредност моста је 35 милиона динара са ПДВ-ом.

 

-Радиће се на сређивању пре свега коловозне конструкције и изолације моста. Највећа деградација моста долази управо због атмосферских падавина, кише, снега. Комплетна коловозна конструкција биће скинута и урађена потпуно нова са свим хидроизолационим слојевима, одводњавањем, биће постављене нове ограде а посебно је интересантно да ће мост бити осветљен најсавременијом лед-диодном расветом тако да ће са Великог моста моћи да се види светла силуета Газеле-наводи директор Костић.

 

Газела је грађена седамдесетих година прошлог века.

 

-У самом старту је доживео деградације, угибе од неких 20 центиметара из разлога што није био пренапрегнут, рађен је неким класичним системом и било је сигурно грешке пројектанта. Рађена је два пута санација али те санације нису биле добре. Конструкција јесте било добро санирана, али заштита моста није била добра. Као што се може видети да су пешачке стазе потпуно деградиране, да сливници и одвод воде није добар, са доње стране моста види се арматура и наша обавеза је да га средимо и добијемо један квалитетан мост и добру везу између града и индустријске зоне јер ће саобраћај у многоме бити олакшан надам се већ августа месеца-казао је директор Костић.

Related posts