Ugrađeni solarni paneli na zatvorenom bazenu

Poslednje dane avgusta radnici na izgradnji zatvorenog bazena i spoljašnjeg uređenja oko njega, iskoristiće da kompletiraju sve radove na ovom projektu.

Tokom vikenda završeni su radovi na ugradnji solarnih panela. Paneli  su ugrađeni na konstrukciji, iznad parking mesta, kao što je to slučaj u mnogim gradovima zapadne Evrope.

Solarni-paneli-bazen-250815

Direktor Direkcije za izgradnju Branislav Kostić kazao je novinarima da se trenutno skidaju skele sa fasade koja je potpuno završena. Očekuje se da u toku sledeće nedelje bazen bude potpuno napunjen vodom, a da septembra ceo kompleks zaživi i krene sa probnim radom. Kupačima će biti dozvoljen pristup a kupači će za vreme probnog rada moći besplatno da se kupaju.

Ugradnja solarnih panela će doneti znatne uštede, potvrđuju stručnjaci.

– Smatram da je lokalna samouprava napravila pravi potez, time što je odlučila da postavi solarne panele, a samim tim koristi solarnu energiju. Projektom je predviđeno da se na delu parking prostora postave 144 kolektorske jedinice na površini od 350 m2, koje će biti povezane sa kompletnim sistemom za pripremu vode, odnosno sa sistemom za pripremu bazenske vode. Smatram da će se ova investicija “vratiti” za period od 7 do 10 godina. Svaka ušteda korišćenjem alternativne energije donosi veliku korist, dok se sa ekološke strane to ne može izmeriti novcem, koliko vredi i koliko je značajno – izjavio je prilikom početka izgradnje Radomir Mančić tehnički direktor Toplane.

Related posts